Най-голямото мъчение е да се чувстваш виновен спрямо радостта

ball-1845545_960_720

Автор: о. Харалампос Пападопулос

Това, което губя, ме кара да търся; това, което „до израняване” ми липсва, ме подтиква към търсене.  Най-дълбоката ми рана отваря вратите за творчеството. В крайна сметка историята я пишат нашите най-дълбоки загуби.

***

Бях ти казал,  че ти никога не свали качулката на този палач, който години наред разкъсва твоите мечти. Ужасно е да научиш, че ти уби живота си.

***

Най-изморителният, най-задушаващият човек, който срещнах в живота си, беше моето аз. Другите бяха просто огледала.

***

В нашето усилие да станем свръхчовеци губим възможността да останем човеци. „Често пъти не е лесно да застанеш пред отговорността на твоите мечти. Когато особено знаеш, че за да ги осъществиш, е нужно да се бориш със собственото си аз, и най-вече с твоите най-лоши страхове”.

***

Не съди строго себе си и другите. Не си съвършен, приеми го. Ама дори другият не е, примири се. Днес може да си направил грешка, утре обаче можеш да извършиш и да преживееш нещо много красиво и ценно. Сред падението се опитай да не правиш обобщения като: „Нищо не върша добре. . . Никога няма да успея. . .” Не съществува по-голяма клопка.  Всъщност това е автогол  за нашата ценност като хора. Отличават ни не грешките, а цялостният ни живот.  Всичко се преобразява в Христос. Животът е постоянна промяна. Не си статуя, река си, която теч между  бреговете на живота.

***

Никой  не е лош; ранени сме.

***

Събуждаш се и чувстваш тялото си ранено. Сякаш не си спал изобщо и тази нощ. Утрото те намира по-уморен от момента, в който легна в леглото. И понеже умът винаги говори лъжи, Бог ни даде тялото, което не знае да лъже, нито да лицемери, и ни казва една истина, че ти прекара нощта върху невидимите сцени на живота си.

***

Да, не съм съвършен. И да ти кажа ли? Съвършенството ме оставя хладно безразличен. От години спрях да вярвам в добродетелите си. Вярвам само в необятната любов на Бога, въпреки че кожодерите на мечтите ми силно се бориха да ме убедят в противното. Но и аз съм виновен.  Защото, въпреки че си изпатих, не се  поучих.  Въпреки че следвах, никога не взех диплома.  Още не съм разбрал и не мога да различа коварния от невинния.  Всички ми изглеждат едни и същи.  На пръв поглед навсякъде виждам невинност. Обичам дълбоко в себе си дори тези, на които бих искал да „навредя”. Камъкът, който вдигам, превръщам накрая в камъче на морския бряг.

***

Мъчейки да се откажем от храни, навярно храним обилно егоизма си.

***

Знаеш ли кое е най-голямото мъчение? Да се чувстваш виновен спрямо радостта.

***

Да, тормозът  е жестока и нечовешка постъпка. Трябва да го прогоним от всяка педя земя. Но да ти изповядам ли нещо много лично?  Най-лошият тормоз, който видях някога в живота си, бе този, на който сам се подложих години наред, когато гузно бичувах себе си за всяка моя мечта и желание.

***

Колко пъти се почувствахме сами сред множество хора? Това е така, защото душата мери разстоянията с любовта, а не с ролетка.

***

Познавам я добре тази неделна меланхолия и особено привечер. Знаеш ли защо тогава  винаги си по-меланхоличен? Защото чувстваш едно предателство, за моменти и часове, които са се изгубили без да ги  живееш. Казваш „Край, свърши!”. Да не говорим, че когато ни поучават, че е празник и трябва да сме радостни, някъде вътре в нас се възпротивяваме, след като радостта не цъфти в „трябва”. Но помни, не си длъжен да се чувстваш добре,  понеже е Неделя или празник. Не натискай себе си да почувстваш нещо, което не си готов да преживееш. Не забравяй, че ако сърцето ти не поиска да преживее и да оцвети всеки ден, час и момент, никой календар не може да го направи. При това ще дойдат и други недели, бъди готов. Бог не е с календарите, а с човешките сърца.

Превод от гръцки език: Константин Константинов

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s