Питаш ме дали те обича

о. Харалампос Пападопулос

Питаш ме дали те обича.

Въпросът не е дали те обича, а дали ти издържаш начина, по който те обича. Защото той или тя може да казва, че те обича, и да те души с трепереща ръка върху шията на свободата ти, пресеквайки всичкия ти дъх на живот.

Може да казва, че те обича, но ти да погиваш, да се променяш, да рушиш себе си, да ставаш непознат дори за самия себе си. Знаеш ли колко души се погубиха в една евтина и токсична, манипулирана любов? Хиляди души в пустинята на живота.

И всичко по една дълбока причина. Когато не обичаш и не цениш себе си, когато имаш най-лошата картина и виждане за това, което си, тогава правиш всичко, за да потвърдиш това. Оттук подсъзнателно винаги избираш убиеца и палача на сърцето си, за да провърви сценарият, че си неуспялата или негодния в живота.

Порочният кръг ще се разбие и твоите използвачи ще се махнат от теб, когато спреш да мразиш себе си. Защото без да го знаеш, всички онези, които си играха с теб, ти ги предизвика и им позволи да те накълцат душевно. И докато ти крещяха „мамя те”, ти искаше да чуваш „обичам те” така, че да оплакваш всеки път част от едно твое аз, което ти никога не прие.

Превод: Константин Константинов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s