Изпитанията не са в нас, а за нас

28791-jesus-3476251-960-720

Автор: о. Харалампос Пападопулос

Това, че срещаш същия проблем в живота си, не означава, че си злочест или че Бог те терзае. Помисли, защо го срещаш, защо се намираш отново пред същата безизходица, зрител си  на същия филм?

Отвъд гнева и несправедливостта, които чувстваш, би помогнал много един разговор с теб, със себе си и с Бога. Да се разберете.  Защото със сигурност това, което става, не може да се нарече само случайно. И ако не е случайно или проклятие от Бога, тогава какво може да е?  Със сигурност нещо, което за да идва често в живота ти като story, е важно за теб, за твоето душевното и духовно възрастване. Повярвайте ми, докато много ни терзаят, проблемите на живота са най-добрите ни приятели. Казват ни най-големите и най-полезните истини, за ценността и хода на живота ни.

Онова, което ще се наложи да правим, е да разберем, че изпитанията не са в нас, а за нас – тук е цялата същина. Виж какви истини ти донесоха,  какъв дар държат в ръцете си. Защото едно е сигурно, за едно настояват със същия проблем: че  нещо не сме посрещнали правилно.

Когато не решаваме един въпрос, един проблем, Бог и животът ще го донесе много пъти на прага на живота ни, за да го решим. Защото, както сме казвали и друг път, животът не понася празноти.  Следователно отново и отново  идва   същият въпрос, защото никога не го посрещнахме правилно и напълно. Или не го докоснахме изобщо и го изхвърлихме от килима на душата ни, или го приехме за малко и след това отново  го оставихме сред неизчистените въпроси на живота ни.

***

Когато отказваме да разгледаме малките въпроси, им позволяваме да пораснат и да погълнат нашия уреден живот. Така стигаме до терзания и объркване. Бог ни дава времето и знаците, от които имаме нужда, за да направим онези промени, които ще донесат висотата и радостта в живота ни.  Говори ни на висок глас с много и различни начини с всички тонове. Въпреки това ние отлагаме промените и покаянието в живота ни, с много силни и красиви оправдания.

В действителност даваме право на смъртта да поглъща живота ни. Знаем, че рушим себе си, обаче не правим стъпка назад от бездната, която  желае да ни погълне, от начина на живот, който ни разболява.

Не ме питайте „защо”, и да зная, няма да ви кажа. Стойност има сами да го откриете, защото само тогава ще сте  готови да направите промените, които са нужни.

***

Ако Бог се отвръща от нещо, то е от коравосърдечието. Ако нещо Му е угодно, това е снизхождението, разбирането и любовта. В цялото Свещ. Писание Той настоятелно се явява като „щедър, дълготърпелив и многомилостив“. Такъв е Бог.

Дори и Неговата справедливост, на която се позовават мнозина, за да докажат, че Бог не е само любов, какво е? Милост. Така казва св. Исаак Сириец.  Сега ще каже някой: ама аз прочетох при еди-кой си отец нещо друго. Това е истина. В светоотеческото слово ще намериш текстове за всички душевни фази на човеците, за всички душевни времена. За начинаещия или  за младенеца, но и за зрелия. За роба или сина, за плашливия или свободния. Съобразно духовното узряване и опит от Бога,  събираш „цветния прашец” на светоотеческото и библейско слово. Нека не забравяме, че Сам Христос казвал притчи, защото човеците не били готови да бъдат въведени в тайните на Неговото откровено слово.

Божията справедливост няма нищо общо с хорската справедливост. Оттук, напразно се опитваме да пренесем нашите дадености в даденостите на Бога. Бог никога няма да облече тогата на съдията, нито ще заеме място в горните етажи на правосъдието, а още повече да стане Онзи, Който ще поиска нашето очерняне, наказание и изтребление.

Бог няма да стане нито буря, нито трус или огън, за да изгори грешниците. В нежен, свеж, тих и вежлив повей Той се преобразява, за да освежи тревогите и мъките на хората. Той е роса, но никога огън.

 

Превод: Константин Константинов

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s